vrijdag 29 januari 2010

Möbiussjaal


Dit keer heb ik een Möbiussjaal (Moebius wordt hij ook wel genoemd) gebreid. De techniek gaat hier om het breien van een gesloten strip, die een draai heeft gemaakt, waardoor er een tweeedimensionaal oppervlak ontstaat. Zo een mond vol en heel wiskundig. De naam die aan deze manier van breien is gegeven is afkomstig van August Ferdinand Möbius (1790-1868), bekend om zijn werk in topologie. (een tak van wiskunde). Hij werd vooral bekend met het concept van de Möbiusstrip, een tweedimensionaal oppervlak met slechts één zijde.

Het deed mij wel denken aan vroeger toen ik van mijn moeder een "colletje" kreeg. Voor onder een trui of onder een jas. Dit lijkt er wel een beetje op, alleen het valt dus veel ruimer, en je kunt het zo wijd maken als je zelf wilt. Meer steken op je pen en het wordt een beetje "stola-achtig", doe je minder steken dan valt het inderdaad meer als een colletje.

Het was wel even puzzelen want op You-Tube filmpjes en beschrijvingen wordt het voorgedaan door rechtshandige breisters, maar ik ben linkshandig :(. Uiteindelijk is het na veel keer opnieuw proberen toch gelukt. Je moet hem op een heel speciale manier opzetten en je breid hem op een rondbreinaald vanuit het midden naar buiten met de draai erin. Ik heb hem met een gerstekorrel gebreid, maar het kant ook met bijvoorbeeld een mooi ajourmotief.
Het is een prachtige lamswol van Rowan dus kriebelt niet en is heel zacht.
Ik vond het zo leuk om te maken dat sjaal nummer 2 al op de pennen staat. :)
Dit keer met lekkere felle kleuren.
Wordt vervolgt......Alvast een prettig en creatief weekend.

4 opmerkingen:

 1. Ik ben ook linkshandig, maar moest vroeger op school alles rechtshandig leren van de handwerkjuf want anders kon ze me niet helpen!
  Ik borduur linkshandig, dat is me rechtshandig nooit gelukt, maar ben bewust rechtshandig blijven haken en breien, juist omdat dat wel zo makkelijk is bij patronen.
  Hoefde jij vroeger niet alles rechtshandig te doen?
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, mooi geworden zeg. Hij staat bij mij ook op m'n lijstje van nog te maken projecten.

  Groetjes
  Miriam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh wat is dit prachtig gemaakt Laura,mooie kleuren.
  Ik heb er nog nooit van gehoord,lijk me ook heel moeilijk.
  Vroeger heb ik heel veel gebreid,van alles en nog wat.
  Helaas gaat het niet meer door me ziekte.
  Maar complimenten hoor.

  Liefs Riet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank jullie wel voor de reaktie. Miriam het is echt leuk om te doen hoor. Als je het door hebt wil je vanzelf meer hahaha. En Anita, ze hebben het wel geprobeerd mij rechtshandig te maken maar dat is dus niet gelukt. Het was niet zo streng dat ik op mijn vingers getikt werd hoor, maar wel de pen in mijn andere hand stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen