dinsdag 8 maart 2011

Biscornu
Voor de handwerkclub van Magda had ik mij opgegeven voor het maken van een scissorsfob (scharenhangertje) en een 'biscornu'.

Ik wilde eerst even uitleggen wat het woord 'biscornu' nu eigenlijk betekend. Toevallig kwam ik tijdens het zoeken op google een betekenis tegen. Deze stond op het blog van Libracat's diary die het ook al een uitdaging vond om uit te zoeken wat het nu precies betekend. Ik heb haar tekst letterlijk overgenomen.


Betekenis


Op diverse Franse handwerksites en –blogs kwam ik het woord "biscornu" tegen. In veel gevallen bleek het een geborduurd speldenkussen te zijn: 2 lapjes die op een bepaalde manier zo aan elkaar worden genaaid dat er in plaats van vier hoeken acht hoeken te zien zijn. Nu was ik erg benieuwd wat het woord "biscornu" zelf betekende. Daarom ben ik op zoek gegaan naar deze werkelijke betekenis. Het betekent in ieder geval niet speldenkussen, want dat is in het Frans "piqué-aiguilles". "Biscornu" is officieel een Frans bijvoeglijk naamwoord en geen zelfstandig naamwoord. Het stamt uit de XVI eeuw en is samengesteld uit "bis" en "cornu". "Bis" geeft een meervoud aan en "cornu" zou "met hoornen" betekenen en letterlijk "verscheidene hoornen". Dat betekent: een onregelmatige, ingewikkelde vorm of onnodig ingewikkelde vorm. Het woord "coussin" of "coussinet" betekent "kussen" of "weinig kussen". Eigenlijk moet het dus zijn "coussinet biscornu" of wel een onregelmatig (vorm van een) kussen.

Bronnen: samenvatting van diverse Franse internetsitesVooral de biscornu stond al heel lang op het 'wil ik nog eens maken lijstje'. Dit was dus de gelegenheid om het te doen. En wat is het leuk!! Alweer een verslaving erbij.


Dit was de eerste. Het patroontje komt van internet.

en nummer twee. Nu met mijn initialen er in.

en dit is een mini biscornu'tje, misschien maak ik er ook wel een scissorsfob van.


De scissorsfob moest van een patroon van The Drawn Tread zijn. Toen hij af was vond ik hem wel een beetje klein. Maar voor een klein schaartje kan het prima.
dus nog een maatje groter gemaakt voor een groter schaartje.

De volgende is alweer in de maak.:))


Bedankt voor het langskomen en een fijne avond.6 opmerkingen:

 1. Wat leuk Lau, weer wat nieuws, je vindt toch elke keer wel wat anders om te maken, en je kan het ook nog allemaal.... en wat leuk dat het idee al zo oud is..........
  liefs van Laura.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gaaaaaaaaaaaaaaaf Laura....bij mij staat het ook nog op m'n lijstje van nog te maken !! Er hebben in een borduurblad ook verschillende patronen gestaan !
  Groetjes Jeanet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat heb je ons eens prima uitgelegd, nu weten we het dus ook, maar vraag me niet om het te onthouden hahaha.
  Jou versie van die onregelmatige dingen zijn heel goed gelukt als je het mij vraagt.
  Knuffels Chrissie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jaaa prachtig zijn ze geworden Laura en je kleine schaartjeskussentjes ook...de biscurno`s zijn mijn favoriet...dit modelletje heb ik ook nog nooit gemaakt...je brengt me weer op een ideè!!....de jouwe zijn supermooi in iedergeval..ben benieuwd naar de volgende....groetjes Francien..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. laura ik vindt het allemaal weer zo mooi wat je hebt gemaakt!!!!
  PRACHTIG laura!!!!!!

  lieve gr. marja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nadelkissen und Scherenfinder sind sehr schön geworden. Die Handarbeit hat sich gelohnt, es sind richtige Schmuckstücke!
  LG
  KATRIN W.

  BeantwoordenVerwijderen